Econstudentlog

Lidt tilfældig viden

Der er gået lidt ferie i det, og jeg kan ikke rigtigt tage mig sammen til at blogge seriøst for tiden. Så mindre må gøre det. Lidt tilfældige stykker viden, for doven til at linke ret meget, for der er alligevel så godt som ingen, der følger mine links:

i) Universet er omtrent 13.7 milliarder år gammel.

i a) Jordens alder er ca. 4.6 milliarder år.

i b) Hvis vi tager perioden fra de første dinosaurer udviklede sig og så frem til i dag, udgør denne periode kun ca. 5% af jordens samlede alder.

i c) Hvis vi tager perioden fra de første moderne mennesker, homo sapiens, udviklede sig, og så frem til i dag, udgør perioden ca. 0,005% af jordens samlede alder.

i d) Hvis vi tager et dansk menneskes forventede levetid i dag (lad os bare sige 75 år) og sætter det ind i denne kontekst, udgør et menneskeliv 0,00000016% af jordens alder.

i e) I løbet af dette pågældende menneskes liv, vil en lyspartikel teoretisk kunne tilbagelægge 709.554.785.443.560 kilometer.

i f) Et lysår er en stor afstand, og 75 lysår er en meget stor afstand at forholde sig til, men lyspartiklen nævnt herover ville skulle bruge yderligere 46.5 milliarder år (!) for at nå ud til grænsen af det på nuværende tidspunkt observerbare univers. Altså mere end tre gange så lang tid, som der er forløbet siden Big Bang i dag. At tallet kan være større end universets alder selv skyldes, at universet udvider sig. Det giver efter min opfattelse ingen mening at sige, at universet er stort, for universet er alt det der er; men det er næppe forkert at sige, at universet er en del større, end de fleste af os kan gøre os håb om at begribe.

ii) Langt over 99% af alle arter, der nogensinde har eksisteret, er uddøde. Alene ved grænsen mellem Perm og Trias, for ca. 250 millioner år siden, som konstituerer den største masseuddøen af arter i jordens historie, uddøde i løbet af kort tid op mod 95-96% af alle de dyrearter, der levede i havene. Denne uddøen var den værste, men langt fra den eneste i jordens historie.

iii) Den forskel, der er mellem Niger’s (verdens højeste) og Macau’s (verdens laveste) fertilitetsrater, er 6.84 (kilde).

iii a) Ca. 60% af Jordens befolkning bor i Asien. Kina og Indiens befolkninger alene udgør mere end 1/3 af jordens befolkning. De to landes areal udgør kun ca. 8.7% af jordens landareal, og kun ca. 2.5% af jordens overfladeareal.

i b) Der er ca. 10 gange så mange mennesker på Jorden i dag, som der var for 300 år siden (link). Interessant nok er 300 år i dag også omtrent lig 10 generationer.

Advertisements

July 22, 2009 - Posted by | Ukategoriseret

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: