Econstudentlog

Lidt mere om de der følgesygdomme (eller i hvert fald en af dem)

Jeg var i morges til regelmæssig kontrol/screening på øjenafdelingen ved Århus Sygehus. Det var jeg, fordi diabetespatienter har en markant øget risiko ifht. befolkningen som helhed for på sigt at udvikle synstab – diabetes er den hyppigste årsag til blindhed blandt erhvervsaktive danskere – og derfor er der nu de fleste steder (overalt?) i landet indført regelmæssig screening af diabetespatienter med henblik på at fange øjenforandringerne, før de leder til synstab.

At få type 1 diabetes tidligt i livet udgør på langt sigt en ganske alvorlig risiko for at udvikle synstab: Ved en undersøgelse af patienter fra Fyn fulgt gennem 35 år (!), fra 1973 til 2008, der havde fået konstateret diabetes mellitus, type 1, havde kun 3% af de 255 overlevende diabetikere ingen retinopati ved undersøgelsens afslutning – hvilket naturligvis sagt på en anden måde vil sige, at 97% af patienterne på det tidspunkt havde diabetiske øjenforandringer. Over halvdelen (52%) havde i undersøgelsesperioden udviklet hvad der i undersøgelsens terminologi kaldes “synstruende retinopati”, hvilket betyder, at de på et tidspunkt i perioden havde haft så svære synstruende komplikationer i øjnene, at de blev laserbehandlet på mindst et øje. I perioden fra 1981 til 2008 blev 7.5% blinde. Jeg kan anbefale nysgerrige læsere at følge linket til undersøgelsen ovenfor; det har meget mere, og det forklarer også kort lidt om hvordan og hvorfor sygdommen udvikler sig.

Phd-studerende Kathrine Bonde Tilma arbejder lige nu på et projekt ved navn: Farmakologisk intervention mod forstyrrelser af nethindens blodgennemstrømning ved diabetisk øjensygdom. Hun mangler forsøgspersoner til at deltage i projektet, og kontaktede mig i løbet af min screening i dag, og spurgte om jeg ønskede at deltage, såfremt screeningsresultaterne gav anledning til at betragte mig som et potentielt interessant datapunkt (ikke lige med de ord, men…). Ved tidligere screeninger har der ingen forandringer været at se på mine øjne (endnu), og hvis det også gælder denne gang – hvad jeg selvfølgelig håber på – vil jeg ikke være interessant at inddrage i projektet. Jeg gav dog udtryk for, at jeg i udgangspunktet godt kunne tænke mig at deltage, hvis der var mulighed derfor.

Forskningsprojektet indebærer kun nogle for mig ret få, begrænsede risici – nej, jeg har ikke tænkt mig at beskrive hele forløbet i detaljer her – men også kun en meget lille potentiel upside. Alligevel vil jeg sige ja tak til at deltage, hvis jeg kan. Den bedste begrundelse jeg kan finde for min egen tilbøjelighed til at deltage, er at “jeg synes jeg bør”, men det “bør” vejer ret tungt. Hvis jeg forventede at få børn på et tidspunkt, ville det nok også være en væsentlig variabel i overvejelserne, eftersom diabetes har en arvelig komponent, men det gør jeg ikke.

Hvis jeg kommer med i undersøgelsen vil jeg naturligvis følge op på den her på bloggen, når resultaterne publiceres.

Advertisements

February 13, 2009 - Posted by | Diabetes

2 Comments »

  1. Jeg er medejer af forlaget Akademia.dk og er desuden gift med mand med type 1. Kan under alle omstændigheder godt tænke mig at offentliggøre dine tekster om diabetes som eBog, men måske også som bog. Mail mig gerne,

    bh. Karen – 40168023

    Comment by Karen Schultz | July 26, 2009 | Reply

  2. Hej Karen.

    Mange tak for din kommentar, jeg har sendt dig en mail.

    Comment by US | July 26, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: