Econstudentlog

I krigens hus #(?)

Er nu i gang med at genlæse bogen. Lidt godt fra havet:

i) Omtrent 70 pct. af verdens flygtninge er muslimer.

ii) Ud af en samlet befolkning på knap 300 millioner er omtrent 65 millioner voksne analfabeter, heraf to tredjedele kvinder. – tallet stammer fra denne raport, kapitel 4; tallene relaterer til de lande, der er medlemmer af Den Arabiske Liga. Nyere rapporter er tilgængelige her, jeg tror dog ikke nogen af dem specifikt tager denne størrelse op igen (mon ikke Hedegaard i så fald havde brugt de nyere tal?).

iii) “At give islam æren for Averroes og så mange andre strålende tænkere, som tilbragte halvdelen af deres liv i fængsel, blev tvunget under jorden, måtte leve i vanære, hvis bøger blev brændt, og hvis skrifter næsten blev tilintetgjort af de teologiske myndigheder, er som at ville give inkvisitionen æren for Galileis opdagelser og for hele den videnskabelige udvikling, som den ikke var i stand til at forhindre.” (fra et citat af Joseph Ernest Renan bragt i bogen).

iv) Fra den allerførste begyndelse kom den militære rationalitet til at præge det nye religionsfællesskab. At svigte islam var – og er – derfor det samme som at desertere fra en hær, hvilket forklarer de drakoniske straffe, der anvendes mod frafaldne.

Jeg har, så vidt jeg kan se, kun meget overfladisk behandlet bogen her på bloggen (et citat og et indlæg om tørklæder er vist det eneste, det er blevet til indtil videre). Jeg synes bogen fortjener lidt mere end det, så der vil komme et par tekstnære posts mere, såvel som en mere dybdegående vurdering af bogens centrale tese, her på bloggen.

Advertisements

November 22, 2008 - Posted by | bøger, islam, Religion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: